
 

Schedule 2A 

(NZS 4404:2010) 
 

STATEMENT OF PROFESSIONAL OPINION AS TO 
SUITABILITY OF LAND FOR BUILDING CONSTRUCTION 

 
Development 

 

Developer  

Location  

 

I ………………………………………….. of ……………………………………………. 
(full name) (name and address of firm)  

Hereby confirm that: 

1. I am a geotechnical engineer as defined in Section 1.2.2 of NZS 4404 and was retained by 
the Developer as the geotechnical engineer on the above development. 

 
2. The extent of my inspections during construction, and the results of all tests carried 

out areas described in my geotechnical completion report dated ……….. 
 

3. In my professional opinion, not to be construed as a guarantee, I consider that (delete as 
appropriate) 

 
The earth fills shown on the attached Plan No ........................................................... have been 

placed in compliance with the requirements of the Palmerston North City Council and my specification. 
 

The completed works give due regard to land slope and foundation stability considerations. 
 

The original ground not affected by filling is suitable for the erection thereon of buildings designed according to 
NZS 3604 provided that: 

 
(i) 
…………………………………………………………………………………… 

 

(ii) 
…………………………………………………………………………………… 

 
The filled ground is suitable for the erection thereon of buildings designed according the NZS 3604 provided that: 
 
(i) 
……………………………………………………………………………………… 
 
(ii) 
……………………………………………………………………………………… 

 



The original ground not affected by filling and the filled ground are not subject to erosion, subsidence or 
slippage in accordance with the provisions of Section 106 of the resource Management Act 1991 provided 
that: 

 
(i) 
……………………………………………………………………………………… 

 
(ii) 
………………………………………………………………………………………  

NOTE – The sub-clauses in clause 3 may be deleted or added to as appropriate. 

4. This professional opinion is furnished to the Palmerston North City Council and the 
Developer for their purposes alone on the express condition that it will not be relied 
upon by any other person and does not remove the necessity for the normal 
inspection of foundation conditions at the time of any building. 

 
5. This certificate shall be read in conjunction with my geotechnical report referred 

to in Clause 2 above and shall not be copied or reproduced except in conjunction 
with the full geotechnical completion report. 

 
 
 
 

Signed: …………………………….. Date: ……………………… 

……………………………………………  

Professional Qualification 

 

 

 


